حدیث موضوعی مطالب ديني و قرآني - قرآن شناسی
درباره

سلام خدمت تمام دوستای گلم تمام تلاشم اینه بهترین مطالب دینی و قرآنی رو در اختیارتون قرار بدم. یاعلی
جستجو
آرشيو مطالب
لوگوی دوستان
ابزار و قالب وبلاگ
کاربردی
آیه قرآن تصادفی

مطالب قرانی

سوره قرآنحدیث موضوعیذکر روزهای هفته مهدویت امام زمان (عج)
روزشمار غدیر
روزشمار محرم عاشوراوصیت شهدا
روزشمار فاطمیهپخش زنده حرم
ابر برچسب ها
حكمت نامه لقمان حكيم (415) (<-TagCount->) , مطالب ديني (255) (<-TagCount->) , نماز (111) (<-TagCount->) , مناجات نامه (101) (<-TagCount->) , مطالب قراني (66) (<-TagCount->) , احاديث نماز (62) (<-TagCount->) , مطالب قرانی (42) (<-TagCount->) , مطالب دینی (39) (<-TagCount->) , پندهاي لقمان حكيم (37) (<-TagCount->) , حديث (36) (<-TagCount->) , ادعيه قرآنى (34) (<-TagCount->) , احادیث قرآنی (20) (<-TagCount->) , مطالب مرتبط به سوره لقمان (18) (<-TagCount->) , قرآن شناسی (18) (<-TagCount->) , داستان انبياء (16) (<-TagCount->) , اهل بیت در قرآن (14) (<-TagCount->) , حكايات قرآني (13) (<-TagCount->) , نسخ در قرآن (10) (<-TagCount->) , امامت (10) (<-TagCount->) , معارف قرآن (9) (<-TagCount->) , محکم و متشابه (9) (<-TagCount->) , داستان های قرآنی (8) (<-TagCount->) , عكس هايي با موضوع دين (4) (<-TagCount->) , احاديث لقمان حكيم (2) (<-TagCount->) , اصول قرأت (1) (<-TagCount->) , قرآن و تربیت صحیح (1) (<-TagCount->) , احکام قرآنی (0) (<-TagCount->) , قرآن و طبیعت (0) (<-TagCount->) , قرآن و زندگی (0) (<-TagCount->) , قرآن و اجتماع (0) (<-TagCount->) , قرآن و فرهنگ (0) (<-TagCount->) , عکس هایی با موضوع دین (0) (<-TagCount->) , بدون موضوع (10) (<-TagCount->) , 


[مرجع دریافت ابزار و قالب وبلاگ]

[ Designed By Ashoora.ir ]
مطالب ديني و قرآني

سوره "فجر" چه زمانی بر پیامبر اکرم‌ نازل شد؟ موضوع این سوره مبارکه چیست‌؟

پاسخ:

سوره "فجر"، از سور "مکی‌" است‌، و قبل از هجرت نازل شده است‌. 

موضوعات این سوره در چند بخش خلاصه می‌شود:

1. سوگندهای بی‌سابقه که مقدمه‌ای برای تهدید جباران به عذاب‌های الهی است‌.

2. اشاره‌ای به بعضی از اقوام طغیانگر پیشین‌، مانند قوم عاد، ثمود، فرعون‌، و انتقام شدید خداوند از آنان کرده است‌، تا قدرت‌های دیگر حساب خود را برسند.

3. اشاره مختصری به امتحان و آزمایش انسان دارد.

4. و در آخرین بخش این سوره‌، مساله معاد و سرنوشت مجرمان و کافران‌، و هم‌چنین پاداش عظیم مؤمنانی که صاحب نفوس مطمئنه هستند مطرح شده است‌.

در پایان شایسته است بگوییم‌: این سوره‌، به سوره امام حسین‌معروف است‌.(ر.ک‌: تفسیر نمونه‌، آیت‌اللّه مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 26، ص 438 ـ 475، دارالکتب الاسلامیه‌.) همچنان که در روایتی از حضرت صادق‌آمده است‌: سوره فجر را در نمازهای واجب و مستحب بخوانید؛ چون سوره حسین بن علی‌است و کسی که آن را بخواند، در بهشت‌، در درجه و مقام ایشان‌، خواهد بود."(تفسیر نورالثقلین‌، علامه حویزی‌، ج 8، ص 193، مؤسسه التاریخ العربی‌.)




 برچسب ها : قرآن شناسی

عالم برزخ چگونه عالمى است‌؟ اگر کسى در این دنیا خودکشى کند، آیا نکیر و منکر تا فرا رسیدن مرگش از او سؤال نمی‌کنند ؟

پاسخ‌:

"و من وراَّئهم برزخ إلی‌َ یوم یبعثون‌؛ (مؤمنون‌، 100) و پشت سر آنان برزخی است تا روزی که برانگیخته شوند." آیات و روایات بطور روشن دلالت دارد که بعد از زندگی دنیا و قبل از قیامت عالمی وجود دارد بنام "عالم برزخ‌" که روح انسان بعد از مرگ تا برپائی قیامت در آن‌جا زندگی می‌کند.

روح انسان بعد از جداشدن از این جسد خاکی در جسم‌های لطیفی قرار می‌گیرد که بسیاری از عوارض ماده را ندارد؛ و چون از هر نظر شبیه این جسم است به آن "قالب مثالی‌" و یا "بدن مثالی‌" می‌گویند؛ یعنی بدنی شبیه همین بدن اما نه به کلی مجرد است و نه مادی محض‌.(اقتباس از تفسیر نمونه‌، آیه‌الله مکارم شیرازی‌، ج 14، ص 322، دارالکتب الاسلامیه‌.) از نگاه قرآن و روایات همه انسان‌ها حیات برزخی دارند.

از روایات استفاده می‌شود که انسانها در برزخ به پنج گروه قابل تقسیمند:

الف‌: افرادی که در درجه اعلای از ایمان و کمال هستند این افراد پس از مرگ و پاسخ به سئوالات نکیر و منکر روح آنها در قالب مثالی قرار می‌گیرد و به بهشت برزخی وارد می‌شوند و در آن‌جا در محضر امیرالمؤمنین‌7 و در بهشت برزخی به انواع نعمتهای الهی متنعم می‌شوند؛ تا برپا شدن قیامت‌.

ب‌: افرادی که مؤمن هستند ولی نه در درجه و کمال گروه قبلی‌، این افراد پس از سئوال و پاسخ در قبر، دری از بهشت (برزخی‌) به سوی قبر آنان باز می‌شود و قبر به مقدار چشم‌انداز، وسیع شده و باغی از باغهای بهشت می‌شود. این گروه در قبرشان متنعم به نعمتهای پروردگارند و همیشه دعایشان این است که خدایا قیامت را برپا نما و نعمتهای بهشتی را که به ما وعده داده‌ای عطا فرما.

ج‌: مؤمنین معصیت‌کار که مستحق عذابند، آنها پس از ورود به قبر و سؤال نکیر و منکر و عدم توانایی آنها برای پاسخ دادن‌، فرشتگان با عمودی که در دست دارند بر فرق آنها می‌کوبند و قبرشان پر از آتش می‌شود. و دری از جهنم (برزخی‌) به‌سوی قبر آنان باز می‌شود و قبرشان تبدیل به چاهی از چاههای جهنم می‌گردد و این گروه در قبر معذبند تا وقتی که گناهانشان بخشوده شود.

د: کسانی‌که کافر محض هستند، اینها هم همانند مؤمنین معصیت کار در جهنم برزخی معذبند تا برپا شدن قیامت‌؛ با این تفاوت که عذاب کافر، عذاب عقیده و عمل است و کاهش دهنده عذاب قیامتش نیست‌؛ ولی عذاب مؤمن گناهکار، عذاب عمل است و باعث پاک شدن او می‌شود و جنبه اصلاحگرانه و رهایشگرانه دارد.(سیری در جهان پس از مرگ‌، حبیب‌الله طاهری‌، ص 328 ـ 330، دفتر انتشارات اسلامی‌، با اندکی اضافات‌.)

 :'û گروهی که نه اهل ثوابند که مستحق نعمت باشند و نه اهل گناه تا مستحق عذاب گردند این گروه روحشان (در قالب مثالی‌) بصورت بی‌هوش و یله و رها باقی می‌ماند تا برپا شدن قیامت‌.(فروع کافی‌، ج 3، ص 238، باب المسأله فی القبر و من یسأل و من لایسأل‌، نشر دارالاصول ، جهت آگاهی بیشتر درباره عالم برزخ ر.ک‌: پیام قرآن‌، آیه‌الله مکارم شیرازی‌، ج 5، ص 443 ـ 478، نشر مدرسه امیرالمؤمنین‌7 ، عالم برزخ در چند قدمی ما، محمدی اشتهاردی و...)

هنگام مرگ روح انسان از بدن به طور کامل جدا می‌شود و به هنگام رستاخیز، خداوند متعال بار دیگر بدن و استخوان‌های پوسیده و خاک شده را حیات مجدد می‌دهد و روح‌، دوباره به آن بر می‌گردد.(ر.ک‌: پیام قرآن‌، آیه‌الله مکارم شیرازی‌، ج 5، ص 308 ـ 334، مدرسه‌الامام امیرالمؤمنین ، تفسیر نمونه‌، آیه‌الله مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 2، ص 307، دارالکتب الاسلامیه‌.)

کسی هم که خودکشی می‌کند، زمان مرگش همان موقع است و با بقیه افراد تفاوتی نخواهد کرد، البته خودکشی از گناهان بزرگ است و عذاب سختی را در پی دارد. قرآن کریم می‌فرماید:

"قُل‌ْ یَتَوَفَّـَکُم مَّلَکُ الْمَوْت‌ِ الَّذِی وُکِّل‌َ بِکُم‌ْ ثُم‌َّ إِلَی‌َ رَبِّکُم‌ْ تُرْجَعُون‌َ؛(سجده‌،11) بگو، فرشته مرگ که بر شما مأمور شده‌، قبض روح شما می‌کند، سپس به سوی پروردگارتان بازمی‌گردید".

از این آیه و آیات دیگر در روایات فهمیده می‌شود که ستاندن روح انسان‌ها به دست ملایکه است حال این ستاندن در هر کسی در یک حالتی است‌؛ برخی در حال تصادف‌، برخی سکته و برخی در حالت خودکشی و... . در این حالات جسم مادی از کار می‌افتد؛ ولی روح از بین نمی‌رود؛ بلکه آن را ملایکه در همین هنگام از بدن جدا می‌نمایند و باقی خواهد ماند.




 برچسب ها : قرآن شناسی

سوره "بیّنه" چندمین سوره قرآن است؟ در کجا نازل شده و محتواى آن چیست؟

پاسخ:

سوره "بیّنه" به ترتیب جمع آوری نود و هشتمین سورهای است که بعد از سوره "قدر" و قبل از سوره "زلزله" در قرآن آمده است.

و به ترتیب نزول نیز "صدمین" سورهای است که بعد از سوره "طلاق" و قبل از سوره "حشر" نازل شده است.

این سوره، در مدینه نازل شده و از سورههای "مدنی" خالص است.

سوره بیّنه دارای 8 آیه است.

محتوای این سوره به اختصار از این قرار است:

1. رسالت جهانی پیامبر و آمیخته بودن آن با دلایل و نشانههای روشن؛

2. روی گردانی عدهای از پیامبر به خاطر دلایل مادی؛

3. دعوت به ایمان، نماز، روزه؛

4. موضعگیریهای مختلف اهل کتاب و مشرکان در برابر اسلام؛

5. معرفی ایمان آورندگان و صالحان به عنوان بهترین مخلوقات و کافران و مشرکان به عنوان بدترین مخلوقات.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 27، ص 196، دارالکتب الاسلامیه.)




 برچسب ها : قرآن شناسی

محتوای سوره "یس" چیست؟

پاسخ:

سوره "یس" به گواهی احادیث متعدد، یکی از مهمترین سورههای قرآن است، به گونهای که در احادیث به عنوان "قلب قرآن" نامیده شده است. سوره "یس" در مکه نازل شده و محتوای آن از نظر کلی، همان محتوای سورههای مکی است. محتوای این سوره را در چند بخش میتوان خلاصه کرد:

1. سخن از رسالت پیامبر اسلامو قرآن مجید و هدف از نزول این کتاب؛

2. سخن از رسالت سه نفر از پیامبران الهی، و چگونگی دعوت آنان به سوی توحید و مبارزه پیگیر و طاقت فرسای آنان با شرک؛

3. سخن از توحید، و بیان آیات و نشانههای عظمت پروردگار در عالم هستی؛

4. سخن از معاد و دلایل گوناگون آن و چگونگی حشر و نشر.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیتالله مکارم شیرازی، ج 18، ص 309، دارالکتب الاسلامیه.)

در پایان شایان ذکر است برای آگاهی بیشتر درباره تفسیر سورهها میتوانید از تفاسیری چون، تفسیر نور، اثر حجهالاسلام قرائتی، تفسیر جوان (خلاصه تفسیر نمونه)، اثر آیتالله مکارم شیرازی و تفسیر المیزان بهره بگیرید.




 برچسب ها : قرآن شناسی

لطفاً درباره سوره یونس توضیح دهید.

پاسخ:

سوره مبارکه یونس در مکّه نازل شده و 109 آیه دارد. این سوره‌، هم‌چون دیگر سوره‌های مکّی‌، روی مسائل اصلی و زیربنایی تکیه می‌کند، که از همه مهم‌تر مسئله "مبدأ" و "معاد" است‌.

در ابتدای سوره از مسئله وحی و مقام پیامبر(ص) سخن به میان آمده‌، سپس به نشانه‌هایی از عظمت آفرینش که نشانه عظمت خداست می‌پردازد؛ بعد، مردم را به ناپایداری زندگی مادی دنیا و لزوم توجّه به سرای آخرت و آمادگی برای آن‌، از راه ایمان و عمل صالح‌، متوجه می‌سازد، و قسمت‌های مختلفی از زندگی پیامبران بزرگ‌، از جمله‌: حضرت نوح و حضرت موسی و حضرت یونس‌: را بازگو می‌کند و به همین مناسبت این سوره را یونس‌، نام گذاشته‌اند.

هم‌چنین در این سوره‌، از لجاجت و سرسختی بت‌پرستان سخن گفته شده و حضور و شهود خدا را در همه جا برای آن‌ها، ترسیم می‌کند و به خصوص‌، از اعماق فطرتشان‌، برای اثبات این مسئله که به هنگام مشکلات آشکار می‌شود، کمک می‌گیرد.




 برچسب ها : قرآن شناسی

سوره اسرأ به چه معناست‌؟ لطفاً درباره نزول آن شرح دهید.

پاسخ:

"اسرأ" به معنای سفر شبانه است‌.(ر.ک‌: مفردات الفاظ قرآن‌، راغب اصفهانی‌، ص 237، دارالکاتب العربی‌، بیروت‌.) از آن جا که این سوره درباره سفر شبانه پیامبر از مسجد الحرام به مسجد الاقصی می‌باشد، به همین خاطر، نام "اسرأ" بر این سوره گذشته‌اند. این سفر شبانه مقدمه سفر بزرگ معراج پیامبر گرامی اسلام‌است که در سوره نجم بدان تصریح شده است‌. سوره اسرأ هفدهمین سوره براساس ترتیب مصحف و در مکه نازل شده و یکصد و یازده آیه دارد. بنی اسرائیل‌، سبحان از دیگر نام‌های سوره مذکور می‌باشد.

برخی از محتوای کلی سوره اسرأ عبارتند از:

1. بیان دلایل نبوت (قرآن و معراج‌)

2. موضوع معاد، کیفر و پاداش‌، نامه عمل و نتایج آن‌.

3. بخشی از تاریخ پرماجرای بنی اسرائیل‌.

4. مسأله آزادی و اختیار و بازگشت نتیجه اعمال خوب و بد به صاحب عمل‌.

5. مسأله حساب و کتاب در این جهان‌.

6. حقوق به خصوص پدر و مادر.

7. تحریم اسراف و تبذیر، بخل‌، فرزند کشی‌، زنا، خوردن مال یتیم و...

8. بحث توحید و خداشناسی‌.

9. تأثیر قرآن برای درمان بیماری اخلاقی و اجتماعی‌.

10. اعجاز قرآن‌.

11. وسوسه‌های شیطان و هشدار به مؤمنان نسبت به راه‌های نفوذ شیطان‌.

12. فرازهایی از تاریخ پیامبران و...(ر.ک‌: نمونه‌، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 12، ص 2 ـ 6، دارالکتب الاسلامیه‌، تهران ، آشنایی با سوره‌ها، جواد محدثی‌، ص 47 ـ 48، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم‌.)




 برچسب ها : قرآن شناسی

محتوای سوره "الرحمن‌" چیست‌؟

پاسخ:

این سوره به طور کلی بیانگر نعمت‌های مختلف "معنوی‌" و "مادی‌" خداوند است که بر بندگان خود ارزانی داشته و آنان را در آن غرق ساخته است‌، به طوری که می‌توان نام این سوره را "سوره رحمت‌" یا "سوره نعمت‌" گذارد.

محتوای این سوره به اختصار به این قرار است‌.

1. مقدمه و آغاز سوره درباره نعمت‌های بزرگی مانند تعلیم و تربیت‌، حساب و میزان‌، وسایل رفاهی انسان و غذاهای روحی و جسمی‌؛

2. بخش دوم درباره چگونگی آفرینش انسان و جن‌ّ؛

3. بخش سوم سخن از نعمت‌های جهان آخرت و پاداش‌های مؤمنان‌؛

4. بخش چهارم درباره عاقبت و سرنوشت مجرمان‌

درباره فضائل این سوره روایت‌های متعددی آمده است و همگان به خواندن این سوره تشویق شده‌اند. چرا که این سوره اگر در اعماق روح انسان نفوذ کند، حس شکرگزاری را در انسان‌ها به عالی‌ترین وجه بر می‌انگیزد.(ر.ک‌: تفسیر نمونه‌، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 23، ص 91، دارالکتب الاسلامیه‌.)




 برچسب ها : قرآن شناسی

محتوای سوره "تین‌" چیست‌؟

پاسخ:

سوره "تین‌" نود و پنجمین سوره و مکی است‌. این سوره در حقیقت برمحور آفرینش زیبای انسان و مراحل تکامل و انحطاط او دور می‌زند. این مطلب با سوگندهای پر معنایی در آغاز سوره شروع شده است و بعد از شمردن عوامل پیروزی و نجات انسان‌، (ایمان و عمل صالح‌) سرانجام با تاکید بر مسئله معاد و حاکمیت مطلقه خداوند پایان می‌گیرد.(تفسیر نمونه‌، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 27، ص 136، دارالکتب الاسلامیه‌.)




 برچسب ها : قرآن شناسی

لطفاً در مورد سوره قمر توضیح مختصر دهید؟

پاسخ:

سوره قمر در مکه نازل شد و دارای 55 آیه می‌باشد.

بخش‌هایی از محتوای سوره قمر عبارتند از:

1ـ مسأله نزدیکی قیامت‌، موضوع شق القمر و اصرار مخالفان در انکار آیات الهی‌.

2ـ سخن از نخستین قوم سرکش و لجوج یعنی قوم حضرت نوح و مسأله طوفان‌.

3ـ داستان قوم عاد و عذاب دردناک آن‌ها.

4ـ قوم ثمود و مخالفت آن‌ها با پیامبرشان و نیز معجزه حضرت صالح و مجازات آن قوم با صیحه آسمانی‌.

5ـ سرگذشت قوم لوط و انحراف و عذاب دردناک آن‌ها.

6ـ مقایسه میان اقوام و مشرکان مکه و مخالفان پیامبر اسلام و پیش‌بینی آینده‌ای خطرناک برای آن‌ها و... .(ر. ک‌: نمونه‌، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 23، ص 5 ـ 6، دارالکتب الاسلامیه‌، تهران‌.)

پیامبر اکرم‌می‌فرماید: "هر کس سوره اقتربت را یک روز در میان بخواند روز قیامت در حالی برانگیخته می‌شود که صورتش مانند ماه در شب بدر است و هر کس آن را هر شب بخواند افضل است‌، و در قیامت نور و روشنایی صورتش بر سایر خلایق برتری دارد."(ر. ک‌: مجمع البیان‌، مرحوم طبرسی ـ رحمه الله ـ ج 6، ص 92، منشورات دار مکتبه الحیاه‌، بیروت‌.)




 برچسب ها : قرآن شناسی

لطفاً درباره سوره "قیامت‌" توضیحاتى ارایه دهید؟

پاسخ:

این سوره را به این مناسبت "قیامت‌" می‌نامند که با سوگند خداوند به روز قیامت آغاز می‌گردد "لا اقسم بیوم القیامه‌..." به همین جهت نام دیگر این سوره "لا اقسم‌" است‌.

این سوره به ترتیب مصحف هفتاد و پنجمین و به ترتیب نزول سی و یکمین سوره قرآن و مکّی است‌.

بحث‌های سوره روی هم رفته در چهار محور است‌:

1. مسایل مربوط به حوادث عجیب و بسیار هول‌انگیزی که در پایان این جهان و آغاز قیامت روی می‌دهد؛

2. مسایل مربوط به وضع حال نیکوکاران و بدکاران در آن روز؛

3. مسایل مربوط به لحظات پراضطراب مرگ و انتقال از این جهان به جهان دیگر؛

4. بحث‌های مربوط به هدف آفرینش انسان و رابطه آن با مسأله معاد.(ر.ک‌: تفسیر نمونه‌، آیت‌الله مکارم و دیگران‌، ج 27، دارالکتب الاسلامیه ، دانشنامه قرآن‌، بهأالدین خرمشاهی‌، واژه‌: سوره قیامت‌.)

در فضیلت تلاوت این سوره در حدیثی از امام صادق‌آمده است‌: "کسی که تداوم بر سوره "لااقسم‌" (قیامت‌) کند و به آن عمل نماید خداوند این سوره را در قیامت همراه او از قبرش با بهترین چهره بر می‌انگیزد و پیوسته به او بشارت می‌دهد و در صورتش می‌خندد تا از صراط و میزان بگذرد.(مجمع البیان‌، علامه طبرسی‌، مجلد 6، جزء 29، ص 120، منشورات دارمکتبه الحیاه‌.)




 برچسب ها : قرآن شناسی


منوی اصلی
موضوعات وبلاگ
دانشنامه مهدویت
مهدویت امام زمان (عج)تاریخ روزآیه قرآن تصادفیآیه قرآن

در كل اينترنت
در اين سايت
میان صفحات فارسی

حدیث موضوعی
X